Case ecologice din lemn

ecologicalchoise

Casele din lemn sunt o alegere ecologică inteligentă

  • Casele din lemn absorb mai mult dioxid de carbon datorită structurii lor masive din lemn, ceea ce reduce cantitatea de gaze cu efect de seră din atmosferă. O casă din lemn cu o dimensiune medie absoarbe aproximativ 40 de tone de dioxid de carbon, echivalentul a 20 de ani de emisii de dioxid de carbon cauzate de utilizarea mașinii unei familii pe parcursul vieții.
  • Atunci când vine vorba de structurile din lemn, buștenii de cherestea s-au dovedit a fi cel mai ecologic material de construcție. În Finlanda, ponderea lemnului în toate construcțiile existente este de 40%, dar are un impact asupra mediului doar de 5%. Ponderea betonului în construcții este de 43%, dar impactul asupra mediului nu este mai mic de 80%.
  • Producția de bușteni pentru case ecologice din lemn se face prin consum mic de energie; produsul secundar al fabricii Artichouse fiind energia. Surplusul de lemn, praful și rumegușul rezultat din prelucrarea lemnului sunt colectate și folosite pentru producerea energiei regenerabile.
  • Faptul că lemnul este un produs ecologic este cunoscut și apreciat în întreaga lume. Folosirea lemnului pe termen lung influențează în mod direct cantitatea de dioxid de carbon din aer atunci când lemnul provine dintr-o pădure în care principiile dezvoltării durabile au fost respectate.
  • Lemnul este o resursă naturală regenerabilă, iar în Finlanda exploatarea pădurilor este redusă în comparație cu rata creșterii copacilor tineri, astfel încât nu se creează un dezechilibru ecologic.

 

Bilanțul de carbon al elementelor din beton, al pereților din cărămidă, lemn și bușteni, a fost comparat într-o cercetare comandată de grupul de sprijin pentru construcții de case din lemn - Hirsitaloteollisuus ry. Cercetarea a fost realizată de către Matti Alasaari, membru al Asociației de Arhitecți din Finlanda. În cadrul cercetării au fost luate în considerare producția, transportul, construcția și întreținerea necesară pe o perioadă de 50 de ani. Emisiile cauzate de fabricarea și construcția lemnului au fost de 10 tone, doar o zecime din cantitatea absorbită de pereți. Pereții din beton sau cărămidă pe de altă parte, au avut cantități mult mai mari de emisii, fără ca dioxidul de carbon să fi fost absorbit de pereți. S-a demonstrat astfel, încă o dată că bușteanul este singura materie primă al cărei bilanț de CO2 este în mod evident pozitiv.

 

Referințe:

Alasaarela Matti, 2008 Hirsiseinän ympäristövaikutusten laskenta elinkaaritarkastelun avulla (Calcularea efectului de mediu al pereților de jurnal prin evaluarea impactului ciclului de viață)

Saari Arto, 2001 Rakennusten ja rakennusosien ympäristöselosteet
(Declarații de mediu ale clădirilor și elementelor structurale).