Casă din pin nordic

Pinul care crește în mediul aspru al Laponiei este un material de construcție ideal pentru casele din lemn. Acești copaci cresc foarte lent în medii aspre. Perioada lui de creștere produce a structură lemnoasă densă și uniformă, unde rășina curge prin canale înguste. Aceste condiții oferă pinului nordic protecție ideală, rezistență și durabilitate.

Pinul nordic din Laponia folosit de Artichouse pentru casele din lemn, îndeplinește toate standardele de calitate care garantează o casă din lemn de lungă durată. Pinul nordic reprezintă un material de construcție de primă clasă. Este rezistent, extrem de flexibil la prelucrare și arată bine estetic.

 

Pinul nordic este mai rezistent decât pinul sudic

Rezistența la tracțiune a pinului, care se măsoară trăgând fibra de lemn în direcție opusă, reduce predispunerea lemnului la fisurare și îmbunătățește durabilitatea articulațiilor acestuia. Iar această rezistență este mai mare la pinul noridc decât la cel din sud. De asemenea, duritatea suprafeței pinului nordic în raport cu densitatea cherestelei este mai mare decât cea a pinului din sud.

Există și alți factori care determină densitatea lemnului. Chiar dacă densitatea lemnului este mică în nord, cheresteaua din pinul nordic pentru fabricarea caselor din lemn este mai rezistentă decât cea a pinului din sud, datorită fibrei sale lemnoase drepte și a ramurilor mai mici. De asemenea, există și alte specii foarte rezistente din familia coniferelor.

 Strong northern wood3

Avantajele pinului nordic

  • Lemn solid, viguros: rezistență mare la încovoiere; rezistență la compresiune; rezistență la tăiere și rezistență la tracțiune.
  • Ușor, dar rezistent o perioadă îndelungată de timp: lemn foarte ușor și rigid, comparativ cu greutatea sa.
  • Rezistență distribuită uniform: inele de creștere înguste cu mici variațiuni; cantitate mică de lemn juvenil (lemn tânăr).
  • Fisurare redusă: rezistență mare la tracțiune la tragerea fibrei de lemn din direcție opusă; cantitate mare de lemn obținut din miezul bușteanului.

 

Calitatea pinului nordic

Creșterea pinului nordic în lungime și în diametru are loc lent, iar crengile rămân mici. În ceea ce privește utilizarea materialului lemnos al pinului nordic, un lucru pozitiv poate fi văzut în inelele de creștere care cresc treptat, reprezentând o garanție pentru calitate, fiindcă astfel, datorită acestui proces lent de creștere, lemnul este mai puțin predispus la rupere și fisurare în timpul prelucrării. De asemenea, prezența cantității de lemn tânăr care în mod normal este dăunătoare în timpul prelucrării lemnului, este redusă la pinul nordic, în comparație cu majoritatea speciilor de conifere și cu pinul sudic.

Lățimea inelelor de creștere a pinului nordic se modifică lent, de la miezul trunchiului către suprafață, spre deosebire de pinul sudic. De asemenea, densitatea materialului lemnos se modifică mai lent în trunchiul pinului nordic decât în pinul din sud. Densitatea influențează în mod direct alte câteva caracteristici precum rezistența, astfel încât lemnul pinului nordic utilizat pentru fabricarea caselor din lemn este în multe privințe mai calitativ decât pinul sudic.

Lipirea și finisarea (vopsea, lac, ceară) pinului nordic este un proces ușor, atâta timp cât bucățile din lemn nu conțin prea multă rășină. Lipirea lemnului de pin nordic pentru case din lemn este rezistentă, iar finisarea procesului de prelucrare a lemnului din pin nordic garantează o suprafață omogenă.

 

HistoriakuvaDuramen frumos și rezistent al pinului nordic

 

Datorită creșterii lente a grosimii pinului nordic, trunchiurile acestei specii de aceeași dimensiune ca trunchiurile pinului sudic, au un număr mai mare de inele de creștere. Când ajunge la o anumită lățime, e un semn că pinul nordic a atins o anumită vârstă și duramenul, partea centrală a trunchiului, a ajuns la o anumită maturitate care este caracterizat de multe calități valoroase pentru construcția caselor din lemn.

Duramenul este mai închis la culoare și mai dens decât alburnul. În nord, diferența de culoare dintre duramen și alburn este la început foarte mare, dar în timp, culoarea închisă a acestora se omogenizează, datorită radiațiilor ultraviolete. Uniformizarea culorii materialului lemnos al pinului nordic se datorează și îngustimii inelelor de creștere. Suprafața mare a lemnului, aparent echilibrată la prima vedere, este afectată și de suprafețe mai mici, de rotunjimile și de poziționarea ramurilor, însă rareori apar crăpături și scurgeri de rășină care să fie vizibil deranjante.

 

Lemnul pinului nordic își păstrează forma

Avantajul pinului nordic din care se construiesc case din lemn este faptul că lenta creștere a acestuia nu produce foarte mult lemn tânăr, întrucât lemnul tânăr adună în miezul său caracteristici care în multe privințe sunt inferioare altor materiale lemnoase. O porțiune mare din duramen este un element foarte bun și valoros, fiindcă datorită unei rate mai mici de absorbție de umiditate, mărimea unităților structurale fabricate din lemnul duramenului suferă mai puține modificări în timp, păstrându-și forma. Astfel, umiditatea din aer nu duce la modificări substanțiale ale părții lemnoase din centrul trunchiului, spre deosebire de schimbările evidente care se pot observa la unitățile fabricate din lemnul de la suprafața copacului.